Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Aroması

Sarımsak, uzun yıllardır sağlık için şifa dağıtan, bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış doğal bir antibiyotiktir. Keskin bir kokuya sahip olması nedeniyle birçok kişi tarafından tüketmekten çekinilen sarımsak, sağlık faydalarının yanı sıra mutfaklarda en çok kullanılan sebzelerden biridir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller, sarımsağı önemli kılar.

Sarımsak Aromasının Kullanım Alanları

Sarımsak, taze sebze olarak kullanıldığı gibi yağ, toz ve sıvı aroma olarak da mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılır. Her versiyonunun sağlık faydası vardır. Metabolizmayı birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan sarımsak, bu etkisi ile genel vücut sağlığını korur. Başta kanser olmak üzere, kalp, tansiyon, kan, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı alternatif reçete olarak kullanılır.

Sıvı Sarımsak Aroması

Sıvı sarımsak aroması, kullanılan ürünlere doğal ve zengin bir lezzet katar. Kullanımı oldukça kolay ve ekonomiktir. Dozunu ayarlamak basittir. Pürüzsüz yapısı sayesinde kullanılan ürünlerin içeriğinde kolaylıkla dağılır. Suda çözünen sarımsak aroması, cips, şalgam, ketçap, soslu yemişler, sucuk ve salam gibi pek çok ürün içeriğinde kullanılır. Ayrıca sarımsağın tadının olmasını istenen daha birçok ürün içinde arzuya bağlı olarak kullanımı gerçekleştirilebilir. Sarımsak aroması, 1 kg ürün için 1 gr kadar kullanılır. Aromanın yoğunluğuna göre kullanım oranı azaltılıp çoğaltılabilir.

Toz Sarımsak Aroması

Toz sarımsak aroması, taze sarımsağın kurutulması sonucu elde edilen bir üründür. Birçok ürün içinde lezzet katmak amacıyla kullanılır. Kurutulmuş sarımsak aromasının besin değerleri oldukça yüksektir. Taze sarımsak, gerekli işlemlerden geçirilerek özel sistemler ile öğütülerek elde edilir. Hazır çorbalar, sebze aromaları, et, tavuk, çiğ köfte, bisküvi, kek, hamur işi, makarna, mantı ve erişte gibi ürünlerde katkı maddesi olarak, kuş ve evcil hayvan yemlerinde kullanıldığı gibi daha pek çok ürün içinde kullanılır.

Lezzet açısından taze sarımsak ile arasında pek bir fark yoktur. Ancak muhafaza edilme şartlarına çok dikkat edilmelidir. Taze sarımsak kokusundan dolayı tüketimden kaçınılır. Toz sarımsak, taze sarımsağa nazaran daha az kokar. Fayda olarak tazesi kadar faydalıdır. Cam kavanozlarda serin ve rutubetsiz alanlarda uzun süre saklanabilir. Toz sarımsak aroması evde de kolaylıkla yapılabilir.

Toz Sarımsak Aroması Evde Nasıl Yapılır?

Evde sarımsak tozu aroması yapımı oldukça basittir. Piyasadan temin edilebilecek sarımsak tozlarından daha sağlıklı bir şekilde kolaylıkla elde edilebilir. Sarımsak tozu ne kadar isteniyorsa o kadar hazırlanabilir. Yarım kilo kadar sarımsağın kabukları soyulur ve baş kısımları bıçak yardımı ile alınır. Temizlenen sarımsaklar halka şeklinde doğranır. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilir. Üzerine doğranan sarımsaklar tek tek üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Fırın 200 dereceye ayarlanarak hazırlanan sarımsaklar fırına verilir. Sarımsaklar fırında tamamen kuruyana kadar beklenir. Sarımsağın rengi değişmiş ve el ile dokunulduğunda sert bir kıvam almışsa kıvam olarak tamam demektir. Kuruyan sarımsaklar fırından alınır ve temiz bir bezin üzerine serilir. Sarımsaklar soğuduktan sonra sarımsaklar bezin içine sarılır. Havana alınarak un haline gelene kadar dövülür. Bu şekilde zor olursa karıştırıcı kullanılabilir. Tamamen toz haline gelen sarımsaklar oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirildikten sonra karıştırılarak ağzı kapaklı cam kavanoza alınır. Kavanozun kapağı kapatılarak karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilir. İstenilen her yemeğin içerisinde çeşni olarak kullanılabilir.

Sarımsak Aromasının Sağlık Faydaları

Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendiren ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir bitkidir. Düzenli tüketimi, kalp sağlığını korur, kolesterol seviyelerini dengeler ve kan basıncını düşürür. Ayrıca, sarımsak anti-kanserojen özelliklere sahiptir ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterebilir. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı da etkili bir korunma sağlar.

  • Sarımsak, antioksidan özelliklere sahiptir ve bu sayede vücudu serbest radikallerin zararlarından korur.
  • Anti-inflamatuar etkisi sayesinde eklem ve kas ağrılarını hafifletir.
  • Kan dolaşımını düzenleyerek kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Sarımsak aromasının bu kadar faydalı ve çeşitli kullanım alanlarına sahip olması, onu mutfakların ve sağlık reçetelerinin vazgeçilmez bir parçası yapar. Hem lezzet katmak hem de sağlık açısından fayda sağlamak için sarımsak aromasından yararlanmak, günlük yaşamda çok yönlü bir katkı sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kola Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kola Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kapuçino Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kapuçino Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğan Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mentol Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mentol Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Greyfurt Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Greyfurt Aroması Tarifi ve Malzemeleri