Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak aroması, sarımsak uzun yıllardır sağlık için şifa dağıtan, bu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış doğal bir antibiyotiktir. Keskin bir kokuya sahip olduğu için çoğu kişinin tüketmekten çekindiği sarımsak, sağlık haricinde mutfaklarda en çok kullanılan sebzelerden biridir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sağlık adına sarımsağı önemli kılmıştır.

Sarımsak taze sebze olarak kullanıldığı gibi yağ, toz ve sıvı aroma olarak da mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Her versiyonunun sağlığa faydası vardır. Metabolizmayı birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan sarımsak bu etkisi ile genel vücut sağlığını korur. Başta kanser olmak üzere, kalp, tansiyon, kan, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı alternatif reçete olarak kullanılır.

Sıvı, sarımsak aroması, kullanılan ürünlere doğal ve zengin bir lezzet katar. Kullanımı oldukça kolay ve ekonomiktir. Dozunu ayarlamak oldukça basittir. Pürüzsüz yapısı sayesinde kullanılan ürünlerin içeriğinde kolaylıkla dağılır. Suda çözünen sarımsak aroması, cips, şalgam, ketçap, soslu yemişler, sucuk ve salam gibi pek çok ürün içeriğinde kullanılmaktadır. Ayrıca sarımsağın tadının olması istenen daha birçok ürün içinde arzuya bağlı olarak kullanımı gerçekleştirilebilir. Sarımsak aroması 1 kg ürün için 1 gr kadar kullanılır. Aromanın yoğunluğuna göre kullanım oranı azaltılıp çoğaltılabilir.

Toz sarımsak aroması, taze sarımsağın kurutulması sonucu elde edilen bir üründür. Yine birçok ürün içinde lezzet katmak amacıyla kullanılır. Kurutulmuş sarımsak aromasının besin değerleri oldukça yüksektir. Taze sarımsak gerekli işlemlere tabii tutularak özel sistemler ile öğütülerek elde edilir. Hazır çorbalar, sebze aroması, et, tavuk, çiğ köfte, bisküvi, kek, hamur işi, makarna, mantı ve erişte gibi ürünlerde katkı maddesi olarak, kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanıldığı gibi daha pek çok ürün içinde kullanılmaktadır.

Lezzet adına taze sarımsak ile arasında pek bir fark yoktur. Ancak muhafaza edilme şartlarına çok dikkat edilmelidir. Taze sarımsak kokusundan dolayı tüketimden kaçınılmaktadır. Toz sarımsak taze sarımsağa nazaran daha az kokar. Fayda olarak tazesi kadar faydalıdır. Cam kavanozların içinde serin ve rutubetsiz alanlarda uzun süre saklanabilir. Toz sarımsak aroması evde de kolaylıkla yapılabilir.

Toz Sarımsak Aroması Evde Nasıl Yapılır?

Evde sarımsak tozu aroması yapımı oldukça basittir. Piyasadan temin edilebilecek sarımsak tozlarından daha sağlıklı bir şekilde kolaylıkla elde edilebilir. Sarımsak tozu ne kadar isteniyorsa o kadar hazırlanabilir. Yarım kilo kadar sarımsağın kabukları soyulur ve baş kısımları bıçak yardımı ile alınır. Temizlenen sarımsaklar halka şeklinde doğranır. Fırın tesisine pişirme kâğıdı serilir. Üzerine doğranan sarımsaklar tek tek üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Fırın 200 dereceye ayarlanarak hazırlanan sarımsaklar fırına verilir. Sarımsaklar fırında tamamen kuruyana kadar beklenir. Sarımsağın rengi değişmiş ve el ile dokunulduğunda sert bir kıvam almışsa kıvam olarak tamam demektir. Kuruyan sarımsaklar fırından alınır ve temiz bir bezin üzerine serilir. Sarımsaklar soğuduktan sonra sarımsaklar bezin içine sarılır. Havana alınarak un haline gelene kadar dövülür. Bu şekilde zor olursa karıştırıcı kullanılabilir. Tamamen toz haline gelen sarımsaklar oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirildikten sonra karıştırılarak ağzı kapaklı cam kavanoza alınır. Kavanozun kapağı kapatılarak karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilir. İstenilen her yemeğin içerisinde çeşni olarak kullanılabilir.

Sarımsak Aroması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Et Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Et Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ginseng Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ginseng Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Gül Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Gül Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Aroma Tarifi ve Malzemeleri

Aroma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kakao Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kakao Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ayçiçek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ayçiçek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karides Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karides Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Yer Fıstığı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Yer Fıstığı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Bal Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Bal Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karabiber Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karabiber Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kerevit Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kerevit Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Muz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Muz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kola Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kola Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karanfil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karanfil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6