Aroma Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Aroma Tarifi ve Malzemeleri

Aroma

Aroma, gıdalara tat vermek, koku eklemek veya mevcut tat ve kokuları kuvvetlendirmek ya da değiştirmek amacıyla eklenen maddelerdir. Aroma kelimesi, güzel koku anlamına gelmektedir. Aromalar, yaklaşık olarak 1800 doğal özdeş ve 400'e yakın yapay çeşitleri ile geniş bir yelpazeye sahiptir. Gıdalarda sıklıkla aroma desteği kullanılmaktadır. Kimyacılar, aromaların bileşenlerini izole edilmiş veya aroma molekülü şeklinde adlandırmaktadır. Aromalar, özellikle ilaç ve gıda sektöründe, istenmeyen kokuları ve tatları maskelemek amacıyla kullanılmaktadır.

Aromaların Kimyasal Bileşenleri

Aromalar, genellikle pek çok çeşitli kimyasal molekül grubundan oluşmaktadırlar. Örneğin, laktonlar, terpenler, eterler ve pirazinler gibi çeşitli bileşenler aromaları oluşturmaktadır. Terpenler, uçucu yağların karakteristik kokularından sorumludur. Laktonlar, şeftaliye temel kokuyu veren dekalaton gibi meyve kokularını sağlayan bileşenlerdir. Pirazinler ise genellikle ısıtılmış gıdalardaki aroma bileşenleridir.

Aromaların Kullanımı

Aroma, çoğunlukla meyvelerin üretimleri ve hasat zamanları birbirinden farklı zamanlarda yapıldığından, her mevsim meyve suyu üretimi için meyvelerin hazır bulunmaması nedeniyle kullanılmaktadır. Meyve sularında çeşitli minerallerden oluşan "meyve özleri" ve aromalar kullanılmaktadır. Meyve suyundaki aroma oranları %5 ile %90 seviyelerinde olabilmektedir. Bu nedenle, meyve suları konsantre olarak saklanmakta ve daha sonra meyve suyu üretiminde kullanılmaktadır. Doğala özdeş aromalar, örneğin çilek aroması, çilekten yapılmamaktadır. Doğala özdeş aromalar sadece yoğurt üretiminde değil, balıktan salama kadar pek çok yiyecek ve içecekte kullanılmaktadır. Her türlü yiyecek ve içecekte doğala özdeş aroma mutlaka kullanılmaktadır.

Aromaların Sektörel Kullanımı

Aromalar, sadece gıda sektöründe değil, ilaç sektöründe de geniş bir kullanım alanına sahiptir. İlaçlardaki istenmeyen tat ve kokuları maskelemek amacıyla çeşitli aromalar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, kozmetik sektöründe de parfümler ve diğer koku verici ürünlerde aromalar önemli bir rol oynamaktadır.

Aromaların Çeşitleri

Aromalar, genellikle üç ana kategoriye ayrılmaktadır:

  • Doğal Aromalar: Bitkiler, meyveler ve baharatlar gibi doğal kaynaklardan elde edilmektedir.
  • Doğala Özdeş Aromalar: Kimyasal olarak doğal aromaların aynısı olan, ancak laboratuvar ortamında sentezlenen aromalardır.
  • Yapay Aromalar: Doğada bulunmayan, tamamen sentetik bileşiklerden oluşan aromalardır.

Sonuç

Aromalar, gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde yaygın olarak kullanılan, tat ve koku verici maddelerdir. Çeşitli kimyasal bileşenlerden oluşan aromalar, doğal, doğala özdeş ve yapay olmak üzere üç ana kategoriye ayrılmaktadır. Bu maddeler, ürünlerin istenmeyen tat ve kokularını maskelemekle birlikte, tüketicilere daha çekici ürünler sunulmasını sağlamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuşburnu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karides Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karides Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Limon Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Limon Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kola Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kola Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Susam Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Susam Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Biberiye Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karabiber Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karabiber Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dereotu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dereotu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Aroması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Süt Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Süt Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mango Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mango Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Gül Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Gül Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Istakoz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Istakoz Aroması Tarifi ve Malzemeleri