Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Ketçap Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ketçap Aroması

Ketçap, domates, şeker ve baharatlar ile yapılan bir sos olup, olgun ve kırmızı renkli domates ve domates suyu, domates püresi veya domates salçası, domates konservesi gibi domates içeren ürünlere gerekli teknolojik işlemler uygulanıp, içerisine katkı maddeleri ile aroma veren yenilebilir doğal maddeler katılarak tekniğine uygun olarak hazırlanmış bir üründür.

Ketçap, kısaca, salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir gıdadır. Günümüzde ketçap, tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınmakla beraber, yüzyıllar boyu yemeğe tat vererek iştah açan, çeşitli yiyeceklerden hazırlanmış bir sos olarak bilinmekteydi.

İlk olarak M.Ö. 300 yıllarında Romalılar tarafından hazırlanan ve ezme veya püre şeklinde yapılan bu sos, yağ, sirke, biber ve kurutulmuş küçük balıklardan hazırlanarak balık ve tavuk yemeklerine lezzetlerini artırmak için konulmuştur. 1700'lerin sonunda, domates ketçabın içeriğinde bir bileşen olarak yerini almış ve günümüze kadar ketçabın ana bileşeni olarak kalmıştır.

Ketçap Aroması ve Kullanım Alanları

Tuzlu grubundaki aromalar sınıfından olan ketçap aroması, toz aromalardandır. Ketçap aroması, ketçap üretiminde ve catering, restoran, otel gibi yemek üreten işletmelerde kullanılmaktadır. Sos ve salatalarda ketçap, tadını ve kokusunu güçlendirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca donmuş hazır gıda üretiminde de kullanılır. Bunların yanı sıra ketçap kokusu ve tadının istendiği birçok gıda alanında da kullanımı mevcuttur.

Ketçap aroması, baharat ve baharat ekstraktları, toz glikoz, nişasta, tuz, monosodyum glutamat (MSG), gam karışımı ile elde edilmektedir.

Ketçap Aroması (Pudra)

  • Dozaj: %1 ile başlayıp %3'e kadar kullanılabilmektedir (istenilen aroma oranına göre)

Kullanım Şekli

Ketçap aroması, ürünün üzerine toz veya püskürtme yöntemi ile uygulanır.

Kullanım Alanları

  • Kuru yemiş sektörü
  • Cips ve çerez sektörü
  • Patates cipsi
  • Mısır cipsi
  • Otel ürünleri
  • Kaplanmış ürünler
  • Soslar
  • Et ürünü işletmeciliği
  • Hazır yemek (catering)
  • Ketçap aromalı ürün istenen diğer alanlar

Ketçap, tarih boyunca farklı şekillerde kullanılmış ve çeşitli bileşenlerle zenginleştirilmiş bir sos olarak günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde, birçok yiyeceğe tat ve aroma katmak için ketçap aroması yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Acı Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Acı Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mentol Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mentol Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Anason Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fındık Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Frambuaz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dereotu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dereotu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Istakoz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Istakoz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Aroma Tarifi ve Malzemeleri

Aroma Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri