Istakozun Tanımı ve Özellikleri Istakoz, denizde bulunan kabuklu canlılardan biridir. Istakozun birçok türü olduğu için, türe bağlı olarak pek çok renkte görülebilir. Yaygın olarak mavi, yeşil ve kahverengi tonlarında görülür. Ancak pişince kırmızı renk alır. Boyu 25-35 cm arasında değişirken, kilosu en fazla 4 kilo civarındadır. Türkiye'de ise yaygın olarak Ege Bölgesi denizlerinde rastlanır. Istakozun Yaşam Şekli ve Beslenmesi Denizde ahtapotlarla hiç anlaşamazlar. Istakoz biraz farklı bir canlıdır. Her ne kadar tersi söylense de canlı haşlanmak gerekmektedir. Birden haşlanmazsa salgıladığı tehlikeli bir sıvı ile, insanları zehirleyecek bir duruma getirebilmektedir. Yani salgıdan sonra eti yenilemez duruma gelebilir. Istakozun fiyatı oldukça pahalıdır. Aynı zamanda 25-30 yıla kadar yaşayabildikleri gözlemlenmiştir. Denizdeki yavru balıkları, midyeleri, salyangozları yer. Etçil bir yapısı vardır. Ön iki bacağı kıskaç olmak üzere, beş bacaklıdır. Genellikle tatlı suların diplerini tercih ederler. Türkiye'de kültür olarak tüketimi yaygın olmadığı için yakalanan ıstakozlar ihraç edilmektedir. Istakozun Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları Protein ve vitamin açısından çok zengindir. Seçkin sofralarda baş köşededir ve sağlığa yararı çoktur. Kalp ve beyin için oldukça faydalıdır. B vitaminleri, kalsiyum ve omega-3 açısından çok zengindir. Istakoz Aromasının Kullanımı ve Lezzeti Istakoz aroması çok sevilen bir lezzet olduğu için genellikle çorba türlerinde yoğun olarak kullanılır. Genellikle sıvıdır. Istakoz tadının gelmesinin istendiği tüm yemeklerde kullanılabilir. Çok sağlıklı olduğu için, ıstakoz veya aromasının tercih edilmesi tavsiye edilir. Ekstra Bilgiler
|