Zencefil Aroması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zencefil Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil aroması, kakule, havlıcan ve zerdeçal ile aynı familyaya ait bir baharat türüdür. Yemeklere aroma katmak için özellikle Asya ve Arap ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılır. Zencefil sağlık için de faydaları sayılamayacak kadar fazla olan baharatlardan biridir. Çin tıbbında birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Sindirim problemleri, mide sorunları, hazımsızlık, kolik, ishal, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca hoş aroması ile kozmetik ürünlerde, cilt bakımı için üretilen kremlerin içeriğinde, sabunlarda kullanımı yaygın bir şekilde gerçekleşmektedir.

Zencefil aroması, kullanılan gıdalara ve ürünlere doğal bir aroma ve lezzet katar. Baharatlı gıdaların neredeyse tümünde kullanılmaktadır. Sos, salça, ketçap, cips, sucuk, salam, sosis, et ürünleri, kuruyemiş gibi daha pek çok üründe aroma olarak kullanılmaktadır. Ayrıca zencefil kokusu ve tadının arzu edildiği tüm ürünlerin içeriğinde kullanımı mümkündür. Doğal zencefil aroması 1 kg ürün içinde 2-12 gr kadar kullanılabilir. Toz şeklinde olan aroma tıpkı bitkinin kendisi kadar faydalıdır.

Mide bulantısını geçirmek için kullanılabilir. Toz şeklinde olan kurumuş zencefil gebelik dahil olmak üzere her türlü mide bulantısına karşı etkilidir. Bu özelliği araştırmalar sonucu da kanıtlanmıştır.

Zencefilin iltihap engelleyici etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde yer alan gingerol adlı bileşen mükemmel bir iltihap önleyicidir. Bu etkisi ile romatizmaya bağlı gelişen iltihabi hastalıklarda yaşanan şiddetli ağrılara karşı faydalı olur.

Kolon kanseri, yumurtalık kanseri başta olmak üzere daha pek çok kanser türünde kanserli hücreleri baskılayarak çoğalmasını engelleyici etki yaratır. Zencefil toz şeklinde takviye olarak bu tür ciddi hastalıklara karşı kullanılabilir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Zencefil aroması zencefil kurutularak elde edildiği için içeriğinde bulunan faydalı vitamin ve minerallerin değerlerinde düşüş yaşanmaz. Tazesine nazaran daha etkili olur. Bağışıklık sistemi ile alakalı olarak gelişebilecek hastalıkların iyileşme sürecini kısaltıcı etki yaratır. Özellikle soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı önemli bir yeri vardır.

Zencefil tozunda bulunan bazı bileşenlerin astıma karşı faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak astım ilaçları ile kullanıldığında kullanılan ilaçların etkisini arttırabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Zencefil tozu ve diğer versiyonları şeker hastalığını önleyici ve tedavi edici özellik sağlar. 1 ay boyunca günlük 3 gr zencefil tozu tüketimi kan şekerinin dengelenmesini, kötü kolesterolü ise düşürücü etki yaratır.

Adet döneminde yaşanan ağrıları hafifletmek için de önemli bir baharat türüdür. Şiddetli yaşanan adet ağrıları için toz versiyonu ile kullanılabilir.

Boğaz ağrısı, kas zorlanması, öksürük gibi daha pek çok soruna karşı kullanılabilir. Bitkinin kendisi gibi aroması da vücuda enerji verir. Kilo vermeye yardımcı olur. Ağız sağlığı ve karaciğer sağlığını korur.

Kan basıncını düşürücü etki yaratabileceğinden dolayı hipertansiyona karşı devamlı ilaç kullanan kişiler zencefil ile aromasını da kullanmaktan kaçınmalıdır. Çünkü tansiyonun aşırı derecede düşmesine sebep olabilir.

Zencefil Aroması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Fıstığı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Fıstığı Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Greyfurt Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Greyfurt Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İncir Aroması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Dut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mandalina Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kaymak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kaymak Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Tarçın Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Lavanta Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizi Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizi Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Limon Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Limon Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Susam Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Susam Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Nane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Nane Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kekik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kekik Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kerevit Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Kerevit Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Badem Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mango Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Mango Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Fesleğen Aroması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6