Kakao Aroması Kakao, sıcak iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür ve bu ağaçtan elde edilen kahverengi tonlarında un şeklinde çeşitli gıda sektörlerinde kullanılan bir bitkidir. Kakao ağacının badem biçimindeki tanelerinden, kahveye benzer bir içecek olan çikolata yapılır. Kakao ağacı, iki çenekliler sınıfındandır. Yaprakları yaz ve kış hiç dökülmeden yeşil kalır ve üzerinden çiçek eksik olmaz. Boyu 8-10 metre arasında değişir. Yaprakları büyük, geniş, cilalı, koyu yeşil, alt kısımları ise kırmızıdır. Kakao ağacının meyveleri, ağacın gövdesinden ve kalın dallarından salkımlar halinde aşağı doğru sarkar. Küçük bir salatalık boyutunda olan bu meyveler önceleri yeşil, olgunlaşmaya başladığında ise kırmızıya çalan sarı bir renk alır. Meyveler, ağacın gövdesine ve kalın dallarına kısa bir sapla bağlıdır. Meyvenin 10-15 milimetre kalınlığında sert, deri gibi bir kabuğu, pembe, yumuşak içi olan, sayıları 30 ile 50 arasında değişen, beş altı sıra halinde beyaz ya da açık mor renkli taneleri bulunur. Badem biçimindeki bu taneler, kakao denilen içeceğin ve çikolatanın ham maddelerini oluşturur. Tanelerden ayrıca çeşitli şekerlerin ve ilaçların yapımında kullanılan kakao yağı çıkarılır. Kakao Aroması: Olduğu gibi tüketilmesi amaçlanmayan, gıdalara tat veya koku vermek ya da değiştirmek amacıyla eklenen aroma verici maddeler, aroma verici preparatlar, ısıl işlem görmüş aroma vericiler, tütsü aroma vericiler, aroma öncülleri veya diğer aroma vericiler ya da bunların karışımlarından yapılan veya oluşan ürünlere aroma denir. Aroma verme özelliği bulunan bütün kimyasal maddeler aroma verici olarak kullanılabilir. Kakao aroması, su gibi sıvı ortamlarda çözünen sıvı bir aromadır. Kakao Aromasının Kullanım Alanları: Kokusunun ve tadının istendiği birçok alanda kullanılan bu aroma türü özellikle;
Ayrıca mürekkep, matbaa, plastik, lastik gibi kötü kokuların olduğu sektörlerin ürünlerinde koku güzelleştirmek için kullanılır. Kakao aromasının kullanım oranı, ortalama 1 kg mamul içerisinde 1 gram kadardır. |
Yerel
19 Temmuz 2024 CumaKakao ağacının tanelerinden elde edilen kakao aroması, çikolata ve tatlılar gibi yiyeceklerde neden bu kadar yaygın olarak kullanılıyor?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaYerel, kakao aromasının bu kadar yaygın olarak kullanılmasının başlıca nedenlerinden biri, benzersiz ve zengin tadıdır. Kakao, hem tatlı hem de acımsı bir lezzet profiline sahip olduğu için çikolata ve tatlıların tat dengesini kusursuz bir şekilde tamamlar. Ayrıca, kakao aromalı yiyecekler tüketici tarafından çok sevildiği için, bu tür ürünler her zaman popülerliğini korur. Kakao aynı zamanda antioksidanlar açısından zengindir, bu da sağlık açısından olumlu etkiler sağlayabilir ve bu nedenle kakao içeren ürünler tercih edilebilir.